KERES
KERES
InterjĂşk, nyilatkozatok

Kapcsolat

  A MÖSZ-ről
   
  Polgármesteri Ezüstlánc Díj
   
  Magyar Polgármesterek Világtalálkozója
   
   
Lokálpatrióta Klub

Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egy a jelenleg 7 országos önkormányzati szövetség közül. 1990 ben alakult meg 25 önkormányzat részvételével abból azt az alapvető érdeket megfogalmazva, hogy róluk szóló döntésekbe legyen beleszólási lehetőségük, utalva az önkormányzati törvény erről szóló passzusára. 1991 óta töltöm be a szövetség elnöki tisztét, és azóta több mint 300-ra bővült a tagönkormányzatok száma. A MÖSZ-be minden településtípus képviselteti magát - beleértve természetesen a megyéket is.

Szövetségünk elsődleges feladata az önkormányzati érdekek védelme, azaz, hogy a feladatokkal megfelelő források is párosuljanak a kormányzat és a parlament intézkedései kapcsán. Részt veszünk minden érdekegyeztetéssel kapcsolatos tanácskozáson. Véleményezzük a törvény- és jogszabálytervezeteket (persze, ha eljutnak hozzánk). Tagjai vagyunk a 2007-ben megalakult Kormány-Önkormányzatok Érdekegyeztető Fórumának (KÖEF) és a szövetségünk elnökeként a társönkormányzati szövetségek támogatásával a MÖSZ elnöke az önkormányzati oldal szószólója így a KÖEF társelnöke. A MÖSZ társelnöke Borbély István tagja, és egyben alelnöke az Európa Tanács Regionális és Önkormányzati Konferenciájának, jómagam tagja vagyok az európai Régiók Bizotságának. Szövetégünk honlapján (www.moszlap.hu) nyomon követhetőek azok az aktivitások, melyeknek eredményeképpen az egyik legaktívabb véleményét hitelesen megfogalmazó szövetségek között tartanak bennünket számon.

Szövetségünket évente több nagy országos konferencia megszervezése is fémjelzi. 1996 óta kétévente szervezzük meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját közel ezer határon túli és anyaországi polgármester részvételével. A legutóbbi (2oo8) világtalálkozó az eredeti céloknak megfelelően két napon keresztül lehetőséget biztosított az önkormányzatokat érintő előadások meghallgatására. Egy-egy kérdés szekciókban történő szakmai kitárgyalására, magyar-magyar kapcsolatok bővítésére és természetesen kellemes együttlétre. 2000 óta minden esztendőben átadásra kerül a szövetség által alapított polgármesteri Ezüstlánc-díj, egy anyaországi és egy határon túli kíváló teljesítményt nyújtó polgármester részére. Szövetségünk kiadásában olvashatják a minden magyar polgármesterhez eljuttatott Magyar Polgármester c. újságot. Ezzel is segíteni kívánjuk polgármester társaink információval ellátását, munkáját.

A szövetség elnökeként igyekszem összefogni az önkormányzatok érdekeit és érvényesíteni azt. Teszem ezt azért, mert meggyőzödésem, hogy az önkormányzatiság a demokrácia alappillére, az önrendelkezés egy elengethetetlen megnyilvánulási lehetősége. A közel 20 éves polgármesteri munkám megerősített abban, hogy a magyar önkormányzati rendszer, beleértve a kistelepüléseket is, a magyar kulturális örökség része.Minden kisközösségnek joga van nagyságának megfelelően az ő életét befolyásoló helyi kérdésekben dönteni.

Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke

Copyright © 2006.
Friss hírek | Magamról | Polgármester | Sport | MÖSZ | Programok | Galéria | Interjúk, nyilatkozatok | E-mail

Lokálpatrióta Klub Gödöllő weboldala